пʼятниця, 4 лютого 2022 р.

 


                       ТРОЛІНГ В СОЦМЕРЕЖАХ. 

ЯКИМ ТРьоМ ПРАВИЛАМ ВАРТО НАВЧИТИ СВОЮ ДИТИНУ.

    Масовий тролінг в соцмережах має безліч форм: принизливі фотографії та відео, образливі записи, загрози, шантаж, переслідування або бойкот. Можливість анонімно і безкарно травити іноді навіть незнайому людину розв’язала руки тим, хто в реальному житті, можливо, не ризикнув би проявляти агресію.
    Найбільше від Кібербулінгу страждають діти 9-12 років. Підлітки старшого віку переживають через агресію менше – 64% опитаних заявляє, що відразу справляються з неприємною ситуацією. Потенційно стати жертвою онлайн-цькування може будь-хто, але є і характерні риси, які допомагають розпізнати дитини, який знаходиться в зоні ризику.
    Дітей просто не вчать правилам спілкування в Мережі,
Проблема посилюється тим, що підлітки частіше за все не розповідають про неприємний онлайн-досвіді дорослим.
    Міжнародне дослідження поведінки дітей в інтернеті і встановила, що більше половини неповнолітніх користувачів (58%) приховують від батьків, чим займаються в Мережі.
    Як же бути? Та чому варто навчити дитину для її безпеки.
Перший крок – поясніть, звернутися за допомогою до дорослого – це не соромно. Такі речі просто не можна залишати без уваги.
Другий крок, якому потрібно навчити дитину, – зберігати всі докази цькування. Кривдники в будь-який момент можуть видалити свої знущальні коментарі, повідомлення або навіть групу в соціальній мережі. Скріншоти цькування – це, з одного боку, докази при зверненні до правоохоронних органів, з іншого боку – переконливі докази для керівництва школи, якщо цькування пов’язана з однокласниками.
І третій крок – це спільне звернення за допомогою. Дитина, який стає жертвою цькування, повинна знати, що цькування неприпустиме, і бути впевненою в тому, що батьки обов’язково зроблять щось, щоб захистити. Поясніть дитині – що ві завжди захищатимите її.
Якщо проблема цькування в школі піднімалася навіть в старих фільмах (наприклад, «Чучело»), то, про те, що в інтернеті повинні діяти ті ж правила, що і в звичайному житті, мало хто замислювався, а школа не вчила. Знаєте, раніше дітей ще в дитсадку навчали: «не розмовляй з чужими людьми на вулиці», «не сідай до незнайомця в машину», то тепер викликати «Убер» і сісти в машину до незнайомця, якого ніколи в житті не бачила, стало нормою.



Немає коментарів:

Дописати коментар